Itt vannak a Szövetség jelöltjeinek rövid bemutatkozói

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület közleményt küldött az önkormányzati választáson induló csapatáról. Ezt közöljük most.

Lejer Zoltán polgármesterjelölt

Feladatunk, hogy városunk alapjait megerősítsük és új utakat építsünk a társadalomban, a gazdaságban, a politikában, a környezetben – saját és gyermekeink jövője érdekében. Beton helyett fák, szemét helyett rend, megosztottság helyett Szövetség! – ez nem csupán szlogen, hanem feladat. 20 év után Kecskemét megújulásra vár! A rossz működés helyett, jobb az előre vivő közös munka, közös gondolkodás, amiben egyszerre újul meg a meglévő és egyszerre kap új értelmet a jövő. Polgármesterjelöltként vallom, hogy a megújulás több jót és több lehetőséget hoz magával, mint a hatalmon lévő korrupt és megkövesedett hatalom. Egy szűk csoport érdeke helyett a nemzeti és a helyi gyarapodás és bővülés az érdeke mindannyiunknak. A kecskeméti önkormányzati választásokon ezért a valódi ellenzéki pártok közös támogatásával a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színeiben indulok a polgármesteri címért.

A kecskemétiségre úgy tekintek, hogy annak része az építő gondolat, amelyben kivétel nélkül helye van a fiataloknak, a szép korúaknak, a keményen dolgozóknak, a civileknek, az egyházaknak, a vállalkozóknak. A kecskemétiség magában foglalja az alföldi ember sajátos értékeit, a hagyományaink tiszteletét, a világra való nyitottságot, az európaiságot és a gyűlöletkeltés helyett a felelősségteljes gondolkodást. A kecskemétiség több bármilyen politikai viszálykodásnál, a kecskemétiség feladatokkal jár.

Mi, a Szövetség a Hírös Városért Egyesülettel együttműködő pártok és civil partnerei közösen kinyilvánítjuk elkötelezettségünket egy tiszta, egy nyílt és egy törvényesen működő Kecskemétért.

Legfontosabb feladatunknak tekintjük az utak megújítását, egy kerékpárosbarát, biztonságos és szelíd városi közlekedés megteremtését. A „Zöldet a betonnak” azt jelenti, hogy 110.000 fát ültetünk el Kecskeméten, mert az elmúlt tíz évben több mint húsz százalékkal csökkent Kecskeméten a zöldfelületek nagysága. Munkásszállások helyett bérlakás programot indítunk, hogy a város képes legyen helyben tartani a fiatalokat, és ezzel elősegíteni a családok gyermekvállalását.

A kecskeméti polgárok szövetsége és közös cselekedete fogja a változást biztosítani. Így lesznek jobb útjaink, tisztább levegőnk, szolgáltató önkormányzatunk, élhető, európai városunk.

Az egyes választókörzetek és jelöltek:

1-es választókörzet: Bodrozsán Alexandra. Tősgyökeres petőfivárosiként feladatai között szerepel az Izsáki út biztonságos kerékpáros közlekedésének megoldása és az Izsáki út tehermentesítése. A több helyről kitiltott kutyáknak futtatókat létesítene a körzetben, illetve az Énekes utcai egykori játszóterét újjáélesztené. A Szent Miklós utcában lakók és közlekedők javára kiegyenesíttetné a macskaköves utat.

2-es választókörzet: Fejes Ferenc. Kecskeméti vállalkozó, aki nap mint nap kerékpárral jár Hetényegyházáról a reptér mellett fekvő munkahelyére, elsődleges feladatának tekinti a hetényi út tehermentesítését. Ökotudatos állampolgárként kiemelten fontosnak tartja a kecskeméti gazdák támogatását, és egészében véve a város iparának zöldítését.

3-as választókörzet: Dr. Vancsura István. Ügyvéd, belvárosi lakos, akinek első feladatai között szerepel a belvárosi rossz utak és járdák megújítása. A Csaba utcai szellemházból egészségügyi közintézményt alakítana ki. A fiatalok számára növelné a sportolásra, illetve játékra lehetőséget adó terek, létesítmények számát, illetve az elhanyagoltakat felújíttatná.

4-es választókörzet: Szőkéné Kopping Rita. Az elmúlt öt év önkormányzati képviselői tapasztalataira építve feladatának tekinti a Széchenyivárosban a panelprogram folytatását, és ezzel együtt a házak akadálymentesítését. A kórháznál lévő parkolási lehetőség bővítését. A zöldfelület nagyságának növelését. Az illegális szemétlerakók felszámolását. A biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtését.

5-ös választókörzet: Józsa Bálint. A Széchenyiváros élhetőségét a városrész kizöldítésével, a panelprogram folytatásával, a közterek rendbetételével, a szemét eltüntetésével érné él. A Kristály tér és a Március 15. utca élhetőbbé tételét parkosítással, padok kihelyezésével,  kerékpártárolók építésével és árnyékot biztosító helyek kialakításával javítaná. A Nagy László utcát egyirányúsítaná a lakók kérésére. Növelné a rendőri jelenlétet.

6-os választókörzet: Dobos József. Vállalkozó, édesapa és több ciklus óta dolgozó önkormányzati képviselő javítaná a közösségi és a kerékpáros közlekedést a Széchenyiváros és a Belváros között. A Széchenyivárosban és környékén szorgalmazná több körforgalom kiépítését. A külterületen is kiépítené a WIFI hálózatot. Folytatná a panelprogramot. A földes utak karbantartása mellett azokat fokozatosan aszfalttal boríttatná le.

7-es választókörzet: Dr. Tóth Szilárd. A háromgyermekes családapa a Vacsi köz kedvező adottságait jobban kihasználná: a rendezetlen Rózsavölgyi teret valódi köztérré alakítaná, a Rét utcában sportparkot létesítene, s egy közösségi házat alakítani ki. A számtalan sok rossz utat felújíttatná. A Vacsi közi ABC helyén tervezett négy emeletes ház építését – a helyi tulajdonosokkal egyetértve – nem támogatja. A 9-es és a 16-os buszjáratokat újraszervezné.

8-as választókörzet: Király József. Évtizedek óta önkénteskedő városszépítő civilként és kilenc éve önkormányzati képviselőként úgy véli, hogy ha már a Mercedes-gyár milliárdos bevételt hoz a városnak, jó lenne, ha ezt a kecskemétiek végre közvetlenül is megtapasztalnák. Kiemelt céljai közé tartozik a kiskőrút és a belváros tehermentesítése, a járdák és az utak azonnali felújítása. A volt KTE pálya ügyében kezdeményezni fogja, hogy a város vásárolja vissza a területet.

9-es választókörzet: Gulyás Zoltán. A színészettől a politikusi pálya felé kacsintgató jelölt szerint a Rávágy tér az egyetlen olyan tér az országban, ahol se pad, se játszótér, se kutyafuttató nincs. Ezért ide egy éjszakára zárható játszóteret képzelt el padokkal. A közbiztonság érdekében növelné a rendőrség és a polgárőrök jelenlétét. Folytatná a panelprogramot, és szintben összeköttetné a Szegedi utat és a Külső Szegedi utat.

10-es választókörzet: Szabó Zoltán. Legfőbb célkitűzései között szerepel a Géza fejedelem körúton az esővíz elvezetése, csatornázása. Összekötné a Mátyás király és a Nagy Lajos körutat. Növelné a rendőri jelenlét a körzetben. Fontosnak tartja egy állatorvosi rendelő nyitását. A piac terét fejlesztené.

11-es választókörzet: Tancsa János. 16 évnyi képviselői tapasztalattal rendelkezik, aki szerint a Műkertváros és a Rendőrfalu az elmúlt tíz-tizenöt esztendőben a város legkevésbé fejlődő területei közé esett vissza. A közlekedést biztonságosabbá tenné, több zebrát alakítana ki. A halasi úton megoldaná a biztonságos kerékpáros közlekedést. A Gizella téren álló Közösségi Házat újra élettel töltené meg, a Rendőrfaluban közösségi teret alakítana ki.

12-es választókörzet: Nagy Szilveszter. Az egyik legnagyobb választókörzet - Kisfái, Matkópuszta, Kiskertváros, Szeleifalu, Homokbánya – szerteágazó fejlesztéseket és önkormányzati beavatkozást igényel. Az izsáki út tehermentesítésével párhuzamosan megújításra vár a kerékpárút burkolata. Új problémaként jelenik meg a munkásszállásokkal összefüggésben a közbiztonság kérdése – itt nagyobb rendőri jelenlétre lesz szükség a jövőben.

13-as választókörzet: Koskár István. Tősgyökeres szarkási, aki a belváros felé vezető utak minőségét is javítaná, Kadafalván a Beretvás köz túlterheltségét csökkentené, a Decathlon mögött utat, illetve az autópálya fölött gyalogos és kerékpáros utat építene. A Széles köz és a Miklóstelepi út azonnali beavatkozást igényel. A tanyás területeken kamerával rettentené el az illegális szemetelőket.

14-es választókörzet: Kohajda László. 2014-ig 16 éven keresztül képviselte Katonatelepet, aki szerint bosszantó, hogy fél évtized nem volt elég a sportpálya tisztességes befejezésére. Megfelelő vállalkozóval és munkaszervezéssel a jelenlegi városi forrás lehetőségekből osztrák minőségű utakat építene Katonatelepen. A városrészben lévő kerékpárutat azonnal felújítaná, biztonságossá tenné.